Om Helig Birma

Helig birma, oftast kallad endast birma, är en lugn, vänlig och tystlåten ras även om den gärna ”pratar” lite tyst och är bestämd och vet oftast vad den vill.

Med sitt lugna temperament är den  sällskaplig och anpassningsbar.

Storlek och utseende
Birma är en medium katt med ganska lång kropp med korta och kraftiga ben. Svansen ska vara medium lång och plymig.

Birman ska ge ett sött uttryck. Huvudet är svagt hjärtformat med en kraftig haka och nos av mediumlängd. Profilen ska vara ”mjuk”. Öronen är små och ögonen är klart blå.

Päls
Birman har en blank och silkig, medellång päls med lite underull vilket gör att den kräver relativt lite pälsvård eftersom den inte tovar särskilt ofta.

Det mest kännetecknande för en helig birma är de fyra vita tassarna och på baktassarna ska det vita gå upp i en kil som är som ett upp och nervänt V.

Birman har en himalayatecknad kropp det vill säga: ansiktet, öronen, benen och svansen ska vara färgad i samma färg. Oavsett maskfärg så ska kroppsfärgen vara ljus och i harmoni med maskfärgen.

Noah & Lycka| Arcturians Cattery

Historia och ursprung


Helig birma är en sagoomspunnen ras och legenden säger att ursprungslandet var Burma eller det vi kallar Tibet.

Den modern historian startar någon gång i början på 1900-talet då det sägs att ett par birmakatter skeppades från Burma till Frankrike. Trots detta så är det först från tidigt 40-tal som man verkligen kan spåra ursprunget.

Birman godkändes i Frankrike 1925, i England först 1966 och av USA 1967. Bevisligen blandade man in en del andra raser i birmaaveln på 1940-talet, som exempelvis perser och siames. Den första birman kom till Sverige först 1968.